Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Το επίπεδο ενημέρωσης στην Ελλάδα

Τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα αν και από τον φορέα εκπαίδευσης των  Σκύλων-Οδηγών Ελλάδος γίνεται προσπάθεια προβολής του έργου τους μέσω Μ.Μ.Ε., η πραγματική κοινωνία την ώρα που στην κανονική ζωή εκεί έξω συναντά τον Σκύλο-Οδηγό και τον χειριστή του, "σκοντάφτει" συμπεριφορικά από την ανωριμότητα και τη στενομυαλιά της.

Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει και το κοινό εκείνο, το ιδιαίτερα πληροφορημένο, κοινωνικά υπεύθυνο και συναισθηματικά ανεπτυγμένο, που αντιλαμβάνεται την έννοια της συνύπαρξης με τον Σκύλο-Οδηγό και τον χειριστή του στο λεωφορείο, το τρένο, την καφετέρια κ.τ.λ. ως χαρά, περηφάνεια και πολιτισμική ανάταση και λειτουργούν ως μάχιμοι υποστηρικτές του στα περιστατικά που κάποιοι άλλοι φωνάζουν, διώχνουν, αντιδρούν.

Το ιδιαίτερα λυπηρό είναι ότι ο τομέας συμπολιτών μας που είναι ο πιο ανενημέρωτος είναι οι επαγγελματίες, αυτοί δηλαδή που έχουν εστιατόριο, καφετέρια, εμπορικά καταστήματα.

"Α, εδώ δεν επιτρέπονται σκύλοι, είναι χώρος που τρώμε" 
"Έξω ο σκύλος, εδώ προσφέρουμε καφέ" 
"Απαγορεύεται να μπει ο σκύλος στο μαγαζί"


Και το θέμα είναι ότι όταν ο Σκύλος-Οδηγός οδηγεί τον χειριστή του, δεν έχει την ιδιότητα του σκύλου αλλά του εργαζόμενου Σκύλου-Οδηγού. Αλλά πού να καταλάβουν τη διαφορά! Χρειάζεται ιδιαίτερα ευαίσθητη σε λήψη λεπτών θεμάτων κεραία αντίληψης!

Είναι σύνηθες οι χειριστές των Σκύλων-Οδηγών να ακούν τέτοιες φράσεις από επαγγελματίες ακόμα και από επιχειρήσεις πασίγνωστες, που υποτίθεται διαθέτουν νομικό τμήμα που θα μπορούσε να πληροφορήσεις τους υπαλλήλους τους για τα δικαιώματα των πελατών τους.

Έλα όμως που με τα λόγια τους αυτά δηλώνουν άγνοια νόμου και η άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται! 

Και το χειρότερο είναι όταν του λες ότι ο νόμος το επιτρέπει και εκείνοι αρνούνται να σ' ακούσουν και να καταλάβουν και εμμένουν στο "Έξω!". Και ενώ βγάζεις το φύλλο της Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τους δείχνεις τον νόμο, η εμμονή τους όχι μόνο δεν κάμπτεται αλλά ισχυροποιείται. 
Δείκτης μικρότητας των μικρόνοων ανθρώπων.

Ο Νόμος πάντως είναι ο 3868 / ΦΕΚ Α129 / 3/8/2010 και είναι σαφής :




Εύχομαι σιγά-σιγά ο Έλληνας να εξοικειωθεί με την έννοια του διαφορετικού, να απαλλαχθεί από την στενή οπτική του, όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη και να αρχίσει να φέρεται με σεβασμό και πολιτισμό στον Σκύλο-Οδηγό και τον χειριστή του. Εμείς εδώ αυτό θα επιδιώξουμε μέσω της πληροφόρησης και της ενημέρωσης.